Vandaag gaat in heel Nederland de avondklok in. De avondklok geldt van 21.00 uur tot 04.30 uur tot 10 februari aanstaande. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. In deze bijdrage leg ik uit en licht ik toe ik wat de regels inhouden, voor wie ze gelden en wat de uitzonderingen zijn.

Wat zijn de regels?

Het is verboden om tijdens de avondklok buiten te zijn. Onder buiten zijn, valt op straat zijn (buiten uw eigen tuin) en in uw eigen auto, het ov, taxi of bus zitten. U mag alleen naar buiten als u een geldige reden heeft. Wanneer u zich in een noodsituatie bevindt, hulp nodig heeft voor mens of dier, reist naar of van het Caraïbisch deel van Nederland, alleen een aangelijnde hond uitlaat of u onderweg bent van of naar een uitvaart, in verband met een beroeps- of bezwaarprocedure of voor een examen of tentamen Mbo, Hbo of Wo of naar een live-opname gaat dan is dat een geldige reden. Wanneer u naar buiten gaat bij een noodsituatie, de hond uitlaat of terugkeert uit het buitenland dan heeft u geen eigen verklaring nodig. In de overige situaties moet u een up-to-date formulier bij u dragen. Hulpverleners hoeven tijdens hun werk geen verklaringen bij zich te dragen, net als ov-machinisten en chauffeurs, taxichauffeurs en vliegtuigcrew.

Waar vind ik de formulieren?

Op de site van de Rijksoverheid is een digitaal exemplaar van de Eigen Verklaring hier beschikbaar. Bent u buiten voor uw werk, dan heeft u naast de eigen verklaring ook een Werkgeversverklaring avondklok nodig. U kunt deze hier downloaden.

Wat zijn de gevolgen van een overtreding?

Bent u tijdens de avondklok zonder geldige reden buiten dan is de boete 95 euro. De boete komt niet op de Justitiële Documentatie. De overtreding leidt dus niet tot een strafblad. Een valse verklaring wordt gezien als fraude. Normaliter leidt fraude tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van minimaal een week, volgens de oriëntatiepunten van de Rechtspraak. Op basis van de praktijk is voor een first offender bij valsheid in geschrifte zonder slachtoffer een hoge taakstraf te verwachten. Het is een misdrijf en leidt tot een aantekening op de Justitiële Documentatie, fraude leidt daarom wel tot een strafblad. Het vervalsen van een werkgeversverklaring, zonder toestemming van de werkgever, kan tot ontslag leiden.

Kortom; bij nood, na een reis uit het buitenland en bij het uitlaten van de hond kunt u rustig onvoorbereid alleen naar buiten. In de overige gevallen heeft u altijd minimaal een eigen verklaring nodig.